Izzini Sevi

Manipulāciju varā

manipulation1

Mēs katrs savas dzīves laikā esam pabijuši gan manipulatora, gan manipulācijas upura ādā. Ir normāli, ja kādreiz manipulējam, taču problēmas rodas tad, ja izvēlamies manipulāciju kā savu ierasto uzvedības veidu, vai tieši otrādi – pārlieku bieži ļaujam citiem manipulēt ar sevi. Šajā rakstā aplūkosim izplatītākos manipulāciju cēloņus, iepazīsim dažādus manipulatoru stilus un sniegsim ieteikumus, kā neuzķerties uz manipulatora āķa.

Kas ir manipulācija?

Psiholoģiska manipulācija ir citu cilvēku izmantošana savu mērķu sasniegšanā bez viņu apzinātas piekrišanas. “Spēlējot uz mūsu jūtām” manipulators panāk, ka mēs it kā brīvprātīgi piekrītam darīt to, ko viņš vēlas. Manipulēt var ar dažādām metodēm – ar emocionālu uzbrukumu, šantāžu, glaimiem, “miglas pūšanu,” iežēlināšanu un pat ar seksualitāti.

Manipulācijas var būt gan apzinātas, gan neapzinātas. Ja manipulētājs nesaprot, ka viņš manipulē, visticamāk viņa rīcību nosaka uzvedības modeļi, kas sakņojas dziļi bērnības pieredzē un ir tik ierasti, ka norit gandrīz automātiski. Piemēram, ja bērnībā esam iemācījušies apkārtējo rūpes piesaistīt ar slimošanu vai čīkstēšanu, un šāda taktika bijusi efektīva arī skolas gados, ir liela iespējamība, ka arī pieaugušā vecumā manipulēsim ar savu bezspēcību, jo nepratīsim palūgt atbalstu tiešā veidā.

Taču, ir cilvēki, kuri ļoti labi apzinās, ka, pateicoties manipulācijām, viņiem ir iespēja iegūt varu pār līdzcilvēkiem. Piemēram, apelējot pie pienākuma apziņas, lojalitātes vai bailēm no atlaišanas darba devējs var iesaistīt savus padotos dažādās shēmās, kurās darbinieki diez vai iesaistītos, ja uz viņiem netiktu izdarīts emocionāls spiediens.

Gluži tāpat arī cilvēki, ar kuriem manipulē, var apzināties un neapzināties uz viņiem izdarīto ietekmi. Kamēr cilvēks nepamana manipulācijas un tic savai brīvībai, viņš var justies gana laimīgs. Daudz grūtāk ir tad, ja esi atklājis manipulatora patieso seju, taču tev nav drosmes to atzīt un stāties tai pretī.

Manipulēt mēs iemācāmies jau bērnībā

Manipulēšana ir eksperimentu rezultātā pārbaudīta taktika, ar kuras palīdzību iespējams sasniegt savu mērķi, un šo taktiku mēs apgūstam jau ļoti agrā bērnībā. Parasti pirmā manipulācija, ko iemācās bērns, ir pievērst vecāku uzmanību ar raudāšanas palīdzību. Piemēram, bērns vēlas gulēt vecāku gultā, bet mamma neļauj. Viņš sāk raudāt, mammu pārņem vainas apziņa, un viņa padodas. Ar laiku bērns saprot, ka līdztekus raudāšanai ir arī tādas metodes kā pielabināšanās, apvainošanās un daudzas citas. Daļu no uzvedības modeļiem bērns iemācās no saviem vecākiem un izspēlē ar viņiem to, ko vecāki kādreiz izspēlējuši ar bērnu, piemēram, sāk šantažēt, vai uzstādīt ultimātus.

Varētu rasties jautājums – kāpēc mēs neizsakām savas vajadzības tiešā veidā? Bērnībā mēs to mēģinājām, bet, negūstot atsaucību, sapratām, ka vieglāk un drošāk savu mērķi sasniegt pa aplinkus ceļiem. Iespējams, vecāki radīja mūsos sajūtu, ka daļa no mūsu vēlmēm nav pareizas vai mums nepienākas, mēs tikām pārlieku baidīti ar to, ko teiks citi, ka galu galā kļuvām nepārliecināti par sevi.

Pieaugušā vecumā mēs turpinām būt piesardzīgi un dodam priekšroku manipulācijām, nevis atklātam kontaktam, jo baidāmies, ka, runājot tieši, tiksim atraidīti vai nesaprasti tāpat kā bērnībā.

No kā slēpjas manipulētājs?

Tas, ko manipulētājs visbiežāk slēpj, ir viņa bailes. Bailes atzīties savā vājumā, bailes tikt atraidītam, bailes piedzīvot zaudējumu. Manipulētāji labāk iesaistās dažādās spēlītēs, nekā izvēlas intīmu kontaktu.  Atklāt savas patiesās jūtas manipulētājam nozīmē noņemt bruņas, bet tas viņu var padarīt ievainojamu.  Kamēr nerunājam tiešu valodu, mums vienmēr pastāv atkāpšanās ceļš, turklāt mums tā īsti neko nevar pārmest, jo mēs jau neesam ar varu nevienu piespieduši rīkoties tā vai citādi.

Piemēram, vecāki, kuri cenšas panākt, lai bērni viņus biežāk apciemo, mēdz, it kā, starp citu, stāstīt par savu kaimiņieni, pie kuras katru nedēļas nogali brauc bērni, tādējādi “spēlējot uz bērnu pienākuma jūtām”, bieži kā iegansts tiek izmantota slimība vai ledusskapis, kurš sācis rūkt skaļāk nekā parasti. Tas, ko vecāki šādi cenšas panākt, ir nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – no vienas puses palikt “labajā sarakstā”, tiešā veidā nenorādot bērniem, kas viņiem darāms, un strīda gadījumā saglabājot iespēju notēlot naivumu, no otras puses – panākot, ka bērni viņus tomēr apciemo, turklāt dara to “labprātīgi”. Daļa izvairās no atklātām sarunām, jo baidās no atraidījuma un konfrontācijas, daļa baidās atzīt savu vientulību (īpaši grūti savas emocijas atzīt ir vīriešiem), bet citiem tas ir vienīgais veids, kā realizēt savu kripatiņu varas.

Manipulētāja ieguvumi un zaudējumi

Kaut arī manipulētāji bieži vien izturas pašpārliecināti, patiesībā viņi sev neuzticas. Viņi nav pārliecināti par savu dabisko spēju iekarot apkārtējo simpātijas un panākt sev labvēlīgu rezultātu, tāpēc izmanto manipulatīvas metodes. Viņi neuzticas arī apkārtējiem, tāpēc cenšas nepārtraukti kontrolēt gan paši sevi, gan citus. Manipulētāju galvenais ieguvums ir ietekmes saglabāšana, taču, lai to panāktu, dzīve kļūst par nepārtrauktu darbu. Un no tā izriet arī galvenais zaudējums – nespēja atslābt un būt pašiem.

Bieži vien manipulētāji slēpj kādu savas personības daļu vai nevēlas atzīt savu iekšējo opozīciju, viņi baidās riskēt, taču tādējādi uzceļ mūri ceļā uz patiesu intimitāti. Manipulatoriem ir grūti veidot dziļu kontaktu pat tad, kad viņi to vēlas. Nereti manipulatori ļoti pieķeras cilvēkiem, taču viņu bailes tikt pamestiem ir tik lielas, ka viņi uztur attiecībās distanci, lai pamešanas gadījumā nebūtu jāpaliek zaudētāja pozīcijā.

Manipulatoru tipi

Manipulatorus nosacīti var iedalīt trijās lielās grupās: aktīvajos manipulatoros, pasīvajos manipulatoros un jauktajos manipulatoros, kuri ieņem pozīciju atkarībā no situācijas. Dzīves laikā mēs varam ieņemt dažādas lomas, tomēr kāda no tām būs vairāk noteicošā.

Aktīvais tips

Pie aktīvā tipa pieder cilvēki, kuriem raksturīga varas pozīcijas ieņemšana. Viņi cenšas diktēt savus noteikumus, ir kritiski, nosodoši. Aktīvie manipulētāji neizrāda savu vājumu un ar grūtībām atzīst savas kļūdas.

Šī tipa manipulatori izmanto apkārtējo neizlēmību un atkarību no viņiem, lai uzspiestu savu viedokli. Viņi mēdz radīt mākslīgi saasināt situāciju vai radīt laika deficītu, lai izsistu citus no līdzsvara. Bieži šādu lomu cilvēki ieņem tajos gadījumos, ja viņi arī objektīvi atrodas augstākā vai spēcīgākā pozīcijā, piemēram, vecāki vai skolotāji attiecībā pret bērniem, priekšnieki attiecībā pret padotajiem vai vīrs, kurš ir vienīgais ģimenes apgādnieks, tāpēc jūtas kā noteicējs.

Aktīvās manipulācijas piemēri:

  • Priekšnieks padotajam: “Ja uzvarēsim konkursā, man nevajadzēs samazināt jums algas. Varbūt tomēr vari palikt mazliet ilgāk un palīdzēt man sagatavot projekta pieteikumu?”
  • Vīrs sievai: “Es saprotu tavu vēlmi apmeklēt kursus pa vakariem, taču vai pēc visa, ko es daru ģimenes labā, es nebūtu pelnījis, ka, pārnākot mājās, mani sagaida sieva ar siltām vakariņām?”

 Pasīvais tips

Pasīvais manipulētājs izmanto nevis citu, bet pats savu vājumu. Viņš izliekas bezpalīdzīgāks vai dumjāks, nekā patiesībā ir. Ja aktīvais manipulētājs mēdz izteikt draudus citiem, tad pasīvais manipulētājs var draudēt nodarīt pāri pats sev. Viņš ieņem cietušā jeb upura lomu un labprāt atzīst savu sakāvi, taču ne jau tāpēc, ka patiešām būtu gatavs zaudēt, bet tāpēc, kā tā ir viņa taktika, lai uzvarētu. Šādā veidā viņš atmodina apkārtējos pienākuma un vainas apziņu.

Pasīvās manipulācijas piemēri:

  • Bērns mammai: “Labāk nezvani man, kamēr esmu skolā, jo, kad citi ierauga manu veco telefonu, viņi smejas par mani.”
  • Māte, reaģējot uz savu pieaugušo bērnu plāniem pārcelties dzīvot citur: “Brauciet vien laimi meklēt, ja palikšu uz gultas, gan jau sociālais dienests atsūtīs kādu kopēju”.

 Jauktais tips

Pie šī tipa pieder cilvēki, kuri cenšas panākt savu, pielāgojoties situācijai un spēlējot to lomu, kura konkrētajā brīdī sniedz lielāko labumu. Šo manipulatoru izmantoto metožu arsenāls ir plašāks nekā visiem citiem. Viņi prot būt gan iztapīgi glaimotāji, gan soģi un upuri.

Jauktās manipulācijas piemēri:

  • Pusaudzis, vēloties iegūt lielāku kabatas naudu, sarunā ar omīti ieņem cietēja lomu, attiecībās ar tēti izmanto šantāžu, bet ar mammu pielieto pielabināšanās metodes.
  • Sieviete, uzzinot par vīra krāpšanu, var izmantot visplašāko manipulāciju arsenālu – manipulēt ar bērniem, uzstādīt ultimātus, ieņemt bezpalīdzīga upura pozu, manipulēt ar seksualitāti.

Kāpēc mēs ļaujam ar sevi manipulēt?

Apkārtējiem izdodas ar mums manipulēt, jo mums trūkst pārliecības par sevi un savu lēmumu pareizību. Mēs baidāmies būt slikti, nevajadzīgi un nemīlēti. Visbiežāk ar mums manipulē caur bailēm, pienākumu un vainas apziņu.  Bērnībā piedzīvotās bailes var atdzīvoties mūsdienīgās situācijās, jo emocionālā atmiņa mēdz būt spēcīgāka par racionāliem apsvērumiem. Arī pienākuma un vainas apziņa bāzējas bērnībā. Piemēram, ja vecāki mūs bieži piesauca kā savas sliktās pašsajūtas cēloni, pastāv liela varbūtība, ka vainosim sevi arī sava partnera garastāvokļa svārstībās un tā kļūs par vājo vietu, lai ar mums manipulētu.

Savā pagātnes pieredzē mēs glabājam daudz vēstījumu par to, kādiem mums jābūt un kādi mēs nedrīkstam būt. Dzīves laikā tie ir apaug ar jauniem “vajag” un “nedrīkst”, līdz mēs vairs nesaprotam, kas ir un nav normāli un pareizi. Jo vairāk mūsos ir šaubu un baiļu, jo vieglāk pakļaujamies manipulācijām.

Kā cīnīties pret manipulāciju?

Pirmkārt, vajag iepazīt sevi un uzzināt kuras ir mūsu vājās vietas, jeb frāzes, uz kurām “uzķeramies”. Kādam tā būs pārspīlētā pienākuma un atbildības sajūta, tāpēc viņam jābūt uzmanīgam pret manipulācijām, kuras skan apmēram šādi: “Man nav neviena cita, kam to lūgt! Es zinu, ka tikai tu to spēj izdarīt! Bez tevis viss zaudē jēgu! Tev tas izdodas vislabāk! Mēs visi ceram uz tevi!” Citam tās būs bailes tikt atraidītam, tāpēc viņam jābūt jūtīgam pret tādām frāzēm kā “Kas nav ar mani, ir pret mani. Aiz tevis rindā stāv arī citi. Nav neaizvietojamu cilvēku. Tev otrreiz netiks dota šāda iespēja.”

Otrkārt, vajag izmantot laiku savā labā un nesteigties ar atbildes došanu, ja vien situācija nav ārkārtēja. Visbiežāk mēs piekrītam darīt lietas, ko paši nevēlamies, jo rīkojamies impulsīvi un kārtīgi neapdomājam savu lēmumu. Ja neesam pārliecināti, labāk atbildēt, ka mēs padomāsim. Saglabājot mieru, mēs varam labāk izsekot gan savai, gan otra domu gaitai. Ja jūtam, ka saruna kļūst nevadāma vai virzās ne tajā virzienā, kur vēlamies, labāk paņemt pauzi vai atzīt, ka jūtamies apmulsuši un mums vajag vairāk laika,

Treškārt, vajag mācīties uzdot vairāk tiešu jautājumu un pārjautāt vēlreiz, ja nesaņemam skaidru atbildi.

Ceturtkārt, mēģināt atgriezt atbildību.

 

Manipulators Manipulācijas upuris
Bailes būt patiesam, bailes no spēcīgām emocijām, tiešas konfrontācijas
Izvairās no atbildības, uzgrūž to citiem Uzņemas pārāk lielu atbildību
Cenšas apmierināt savas vajadzības Cenšas apmierināt citu vajadzības
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

253 Comments

  1. Pingback: cheap fut 17 coins

  2. Pingback: sirius latest movs68 abdu23na672 abdu23na75

  3. Pingback: psixolog

  4. Pingback: psyhelp_on_line

  5. Pingback: coronavirus

  6. Pingback: PSYCHOSOCIAL

  7. Pingback: rasstanovka hellinger

  8. Pingback: Cherekasi film 2020

  9. Pingback: film doktor_liza

  10. Pingback: djoker film

  11. Pingback: viagra

  12. Pingback: generic viagra

  13. Pingback: viagra online

  14. Pingback: buy viagra online

  15. Pingback: gidonline-filmix.ru

  16. Pingback: koronavirus-v-ukraine-doktor-komarovskiy

  17. Pingback: viagra generic

  18. Pingback: over the counter viagra

  19. Pingback: Canadian Online Pharmacies

  20. Pingback: Canadian Pharcharmy Online

  21. Pingback: t.me/psyhell

  22. Pingback: Ïñèõîëîã îíëàéí

  23. Pingback: bitly.com

  24. Pingback: viagra 100mg

  25. Pingback: viagra price

  26. Pingback: viagra coupon

  27. Pingback: cheap viagra

  28. Pingback: cialis

  29. Pingback: cialis coupon

  30. Pingback: canadian pharmacy cialis

  31. Pingback: cialis 5mg

  32. Pingback: rlowcostmd.com

  33. Pingback: bitly

  34. Pingback: movies-tekstmovies-tekst

  35. Pingback: Zemlyane 2005 smotret onlajn

  36. Pingback: pharmacy

  37. Pingback: generic cialis

  38. Pingback: smotret onlajn besplatno v kachestve hd 1080

  39. Pingback: gusmeasu.com

  40. Pingback: movies-unhinged-film

  41. Pingback: malenkie-zhenshhiny-2020

  42. Pingback: dom 2

  43. Pingback: zoom-psykholog

  44. Pingback: zoom-viber-skype

  45. Pingback: Vratar Galaktiki Film, 2020

  46. Pingback: Vratar

  47. Pingback: Cherkassy 2020

  48. Pingback: chernobyl-hbo-2019-1-sezon

  49. Pingback: moskva-psiholog

  50. Pingback: batmanapollo.ru

  51. Pingback: 323

  52. Pingback: 525

  53. Pingback: dom2-ru

  54. Pingback: Tenet Online

  55. Pingback: psy psy psy psy

  56. Pingback: krsmi.ru

  57. Pingback: like-v.ru

  58. Pingback: CFOSPUK

  59. Pingback: akmeologiya

  60. Pingback: batmanapollo

  61. Pingback: tsoy

  62. Pingback: 44548

  63. Pingback: hod-korolevy-2020

  64. Pingback: HD

  65. Pingback: 158444

  66. Pingback: 38QvPmk

  67. Pingback: bitly.com/wonderwoman1984hd

  68. Pingback: Human design

  69. Pingback: 1444

  70. Pingback: cleantalkorg2.ru

  71. Pingback: join vk

  72. Pingback: svaty—7—sezon

  73. Pingback: svaty 7 sezon

  74. Pingback: tik tok

  75. Pingback: clubhouse invite

  76. Pingback: 666

  77. Pingback: The Revenant

  78. Pingback: 00-tv.com

  79. Pingback: D4

  80. Pingback: link

  81. Pingback: 4569987

  82. Pingback: news news news

  83. Pingback: psy

  84. Pingback: kinoteatrzarya.ru

  85. Pingback: topvideos

  86. Pingback: video

  87. Pingback: afisha-kinoteatrov.ru

  88. Pingback: Ukrainskie-serialy

  89. Pingback: site

  90. Pingback: soderzhanki-3-sezon-2021.online

  91. Pingback: chelovek-iz-90-h

  92. Pingback: podolsk-region.ru

  93. Pingback: bender na4alo 2021

  94. Pingback: blogery_i_dorogi 2 blogery_i_dorogi

  95. Pingback: chernaya vodova

  96. Pingback: 66181

  97. Pingback: Porno

  98. Pingback: vechernyy urgant

  99. Pingback: ukraine

  100. Pingback: A3ixW7AS

  101. Pingback: gidonline-ok-google

  102. Pingback: KremlinTeam

  103. Pingback: medunitsa.ru

  104. Pingback: kremlin-team.ru

  105. Pingback: psychophysics.ru

  106. Pingback: Suicide Squad 2

  107. Pingback: psiholog

  108. Pingback: hizhnyak-07-08-2021

  109. Pingback: Duna 2021

  110. Pingback: aabbx.store

  111. Pingback: ne-smotrite-naverx

  112. Pingback: arrogant

  113. Pingback: Dead-Inside

  114. Pingback: 3rpUI4X

  115. Pingback: uliocx

  116. Pingback: 34tfA26

  117. Pingback: 3J6w3bD

  118. Pingback: 3GrvxDp

  119. Pingback: 3rrZhf7

  120. Pingback: 3L1poB8

  121. Pingback: my-vse-mertvy-2022

  122. Pingback: Russia launches Ukraine

  123. Pingback: z.globus-kino.ru

  124. Pingback: yutub

  125. Pingback: smotretonlaynfilmyiserialy.ru

  126. Pingback: filmfilmfilmes

  127. Pingback: gRh9UPV

  128. Pingback: 9-05-2022

  129. Pingback: Xvideos

  130. Pingback: XVIDEOSCOM Videos

  131. Pingback: ivanesva

  132. Pingback: Netflix

  133. Pingback: Zvezdy-v-Afrike-2-sezon-14-seriya

  134. Pingback: Krylya-nad-Berlinom

  135. Pingback: FILM

  136. Pingback: designchita.ru

  137. Pingback: YA-krasneyu

  138. Pingback: design-human.ru

  139. Pingback: designmsu.ru

  140. Pingback: vkl-design.ru

  141. Pingback: irida-design.ru

  142. Pingback: Intimsiti-v-obhod-blokirovok

  143. Pingback: projectio

  144. Pingback: moskva psiholog online

  145. Pingback: psy online

  146. Pingback: uels ukrain

  147. Pingback: DPTPtNqS

  148. Pingback: qQ8KZZE6

  149. Pingback: D6tuzANh

  150. Pingback: SHKALA TONOV

  151. Pingback: Øêàëà òîíîâ

  152. Pingback: russianmanagement.com

  153. Pingback: 3Hk12Bl

  154. Pingback: 3NOZC44

  155. Pingback: 01211

  156. Pingback: tor-lyubov-i-grom

  157. Pingback: film-tor-2022

  158. Pingback: hd-tor-2022

  159. Pingback: hdorg2.ru

  160. Pingback: Psikholog

  161. Pingback: netstate.ru

  162. Pingback: bucha killings

  163. Pingback: War in Ukraine

  164. Pingback: Ukraine news – live

  165. Pingback: The Latest Ukraine News

  166. Pingback: stats

  167. Pingback: mir dikogo zapada 4 sezon 4 seriya

  168. Pingback: web

  169. Pingback: film.8filmov.ru

  170. Pingback: Anonymous

  171. Pingback: smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

  172. Pingback: filmgoda.ru

  173. Pingback: rodnoe-kino-ru

  174. Pingback: stat.netstate.ru

  175. Pingback: sY5am

  176. Pingback: Dom drakona

  177. Pingback: JGXldbkj

  178. Pingback: aOuSjapt

  179. Pingback: ìûøëåíèå

  180. Pingback: psikholog moskva

  181. Pingback: Usik Dzhoshua 2 2022

  182. Pingback: Dim Drakona 2022

  183. Pingback: TwnE4zl6

  184. Pingback: psy 3CtwvjS

  185. Pingback: lalochesia

  186. Pingback: film onlinee

  187. Pingback: programma peredach na segodnya

  188. Pingback: 3qAIwwN

  189. Pingback: video-2

  190. Pingback: sezons.store

  191. Pingback: socionika-eniostyle.ru

  192. Pingback: 000-1

  193. Pingback: 3SoTS32

  194. Pingback: 3DGofO7

  195. Pingback: wwwi.odnoklassniki-film.ru

  196. Pingback: rftrip.ru

  197. Pingback: dolpsy.ru

  198. Pingback: kin0shki.ru

  199. Pingback: 3o9cpydyue4s8.ru

  200. Pingback: mb588.ru

  201. Pingback: history-of-ukraine.ru news ukraine

  202. Pingback: newsukraine.ru

  203. Pingback: edu-design.ru

  204. Pingback: tftl.ru

  205. Pingback: brutv

  206. Pingback: site 2023

  207. Pingback: sitestats01

  208. Pingback: 1c789.ru

  209. Pingback: cttdu.ru

  210. Pingback: bit.ly/3OEzOZR

  211. Pingback: bit.ly/3gGFqGq

  212. Pingback: bit.ly/3ARFdXA

  213. Pingback: bit.ly/3ig2UT5

  214. Pingback: bit.ly/3GQNK0J

  215. Pingback: bep5w0Df

  216. Pingback: www

  217. Pingback: icf

  218. Pingback: 24hours-news

  219. Pingback: rusnewsweek

  220. Pingback: uluro-ado

  221. Pingback: irannews.ru

  222. Pingback: klondayk2022

  223. Pingback: tqmFEB3B

  224. Pingback: 2022-film

  225. Pingback: mangalib

  226. Pingback: x

  227. Pingback: 9xflix

  228. Pingback: xnxx

  229. Pingback: 123movies

  230. Pingback: xxx

  231. Pingback: kinokrad

  232. Pingback: batmanapollo.ru - psychologist online

  233. Pingback: batmanapollo.ru - psychologist

  234. Pingback: batmanapollo psychologist

  235. Pingback: elizavetaboyarskaya.ru

  236. Pingback: vsovezdeisrazu

  237. Pingback: 2023

  238. Pingback: ipsychologos

  239. Pingback: yug-grib.ru

  240. Pingback: studio-tatuage.ru

  241. Pingback: bit.ly/pamfir-pamfir-2023-ua-pamfir

  242. Pingback: poip-nsk.ru - Movie Watch

  243. Pingback: film.poip-nsk.ru - film online

  244. Pingback: video.vipspark.ru

  245. Pingback: vitaliy-abdulov.ru

  246. Pingback: vipspark.vipspark.ru

  247. Pingback: ooohd3.ru

  248. Pingback: sitemap

  249. Pingback: i.8ua.ru

  250. Pingback: LORDFILM

  251. Pingback: 9999

  252. Pingback: 000

  253. Pingback: batman apollo ru

Comments are closed.