Izzini Sevi

Ko iesākt ar sapni?

sapnis

Mēs visi sapņojam, pat ja neatceramies savus sapņus. Bet kas īsti ir sapņi, un kāda ir to funkcija? Vai sapņi ir tikai bezsakarīgs pieredzes fragmentu virknējums, vai tomēr tie nes sevī kādu apslēptu jēgu, kuru mums būtu jāatklāj? 

Gadsimtiem ilgi cilvēce ir centusies izprast sapņu nozīmi. Senās kultūras uzskatīja, ka sapnis ir kā tilts starp cilvēku un Dievu pasauli. Sapņi tika uztverti kā vēstījumi, kuri brīdināja par briesmām, palīdzēja prognozēt nākotni un deva padomus.

19.gs. beigās revolucionāru soli spēra Zigmunds Freids, paziņojot, ka caur sapņiem ar mums sazinās nevis Dievi, bet mūsu pašu zemapziņa. Mūsdienās vienlaikus pastāv vairākas teorijas – gan tādas, kuras uzskata, ka sapņi ir vien elektriski smadzeņu impulsi un neko nenozīmē, gan teorijas, kas turpina sapņu saturā meklēt dziļāku jēgu.

 Miegs un sapņi

Raugoties no zinātniskā viedokļa, sapņus var definēt kā tēlu, sajūtu, emociju un domu virknējumus noteiktu miega periodu laikā.

Nakts laikā mēs izejam cauri vairākām miega fāzēm, kuras parasti pieņemts sadalīt divās lielās grupās – dziļajā jeb lēnajā miegā un ātrajā miegā. Dziļā miega fāzes ir nepieciešamas  fiziskā ķermeņa atspirgšanai, turpretim ātrā miega fāzes ir būtiskas dienas garīgo un emocionālo notikumu apstrādei. Ātrās miega fāzes mēdz saukt arī par REM fāzēm (rapid eyes movement – nosaukums cēlies no angļu valodas, kas nozīmē ātras acu kustības).

Dziļajā miegā smadzeņu aktivitāte ir mazāka un acu kustības ir minimālas, turpretī ātrajā miegā smadzeņu aktivitāte ir tikpat liela kā nomodā, kas liecina, ka tās turpina strādāt. Tieši šajā fāzē mēs visbiežāk redzam sapņus.

Jo jaunāki esam, jo vairāk laika guļot pavadām ātrā miega fāzē un attiecīgi vairāk sapņojam. Zinātnieki to skaidro ar faktu, ka sapņi palīdz sakārtot dienas laikā iegūto pieredzi un veicina centrālās nervu sistēmas attīstību, kas ir īpaši svarīga tieši maziem bērniem, kuri ik dienu gūst arvien jaunus un jaunus iespaidus.

Kaut arī pieaugot sapņojam mazāk, nav tādu cilvēku, kas nesapņotu vispār. Ikviens cilvēks nakts laikā redz vismaz 3 – 5 sapņus. To garums var būt no dažām sekundēm līdz pat 30 minūtēm.

Kas notiek, ja mums tiek liegta iespēja sapņot?

Kādā Ņujorkas slimnīcā zinātnieki veica interesantu eksperimentu: pētāmajiem atļāva gulēt nepieciešamās astoņas stundas, taču modināja katra sapņa sākuma fāzē. Pēc trim dienām visiem eksperimenta dalībniekiem novēroja uzmanības un koncentrēšanas traucējumus, halucinācijas un citus garīgus traucējumus. Kad eksperimenta dalībniekiem atļāva sapņot, smadzenes kompensēja iepriekšējo dienu sapņu iztrūkumu, atrodoties daudz ilgstošākā ātrā miega fāzes režīmā nekā parasti. Šis pētījums apstiprina, ka sapņiem ir būtiska loma mūsu veselībā.

Kāpēc atceramies vai neatceramies savus sapņus?

Cilvēki aizmirst aptuveni 95% savu sapņu. Līdz šim zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka smadzeņu struktūras, kas pārnes informāciju uz ilglaicīgo atmiņu, miega laikā nedarbojas. Rezultātā no rīta atminamies vien fragmentus no sapņiem, ko spējusi saglabāt īslaicīgā atmiņa.

Pastāv arī teorija, ka mēs sapņus neatceramies, jo zemapziņa savu darbu ir izdarījusi bez mūsu klātbūtnes, proti, ja neatceramies, tātad nav vajadzības atcerēties, un ar mums viss ir kārtībā.

Biežāk sapņus atceras tie, kuri arī nomodā jūtīgāki pret ārējiem stimuliem. Pētījumi liecina, ka sievietes sapņus atceras biežāk nekā vīrieši.

Tas, vai atcerēsimies sapņus, atkarīgs arī no miega fāzes, kurā tiekam pamodināti. Lielāka iespēja atcerēties sapņus ir tad, ja pamostamies ātrās miega fāzes beigās, vai arī, ja mums raksturīgs “caurāks” miegs.

Skatoties no psiholoģiskā viedokļa, sapņus atceramies tad, ja tajos bijuši spēcīgi pārdzīvojumi. Šī iemesla dēļ biežāk atmiņā paliek tieši sliktie sapņi, kuros dominējušas intensīvas emocijas.

 Kādas ir sapņa funkcijas?

Pastāv vairākas teorijas par to, kādu lomu mūsu dzīvē pilda sapņi. Esmu apkopojusi populārākās sapņa funkcijas, kuras visbiežāk tiek minētas zinātnieku, psihologu un sapņu pētnieku darbos.

  •  Sapņi palīdz sakārtot un integrēt dienas laikā uzņemto informāciju

To, ka sapņi palīdz tikt galā ar jauniegūto pieredzi, atzīst gandrīz visi sapņu pētnieki – gan zinātniski, gan ezotēriski noskaņotie. Sapņošanas laikā nevajadzīgā informācija tiek izmesta, savukārt vajadzīgā no īslaicīgajām atmiņām tiek pārnesta uz ilglaicīgo atmiņu.

Jaunākie pētījumi apstiprina, ka miega laikā neironi sašaurinās, palielinās starpšūnu telpa, kā rezultātā smadzenēm ir vieglāk izvadīt “atkritumus”, kas tajās radušies, un atbrīvot vietu jaunai informācijai. Runājot līdzībās, smadzenes varētu salīdzināt ar datoru, no kura laiku pa laikam ir jāizdzēš liekā informācija, bet vajadzīgā jāsagrupē pa attiecīgajiem folderiem.

  •  Sapņi palīdz izlādēt emocijas

Sapnis palīdz atbrīvoties no dienas laikā uzkrātā sasprindzinājuma, trauksmes un izlādēt uzkrātās emocijas. Ja, piemēram, dienas laikā esam bijuši uz kādu dusmīgi, sapnī varam redzēt epizodes, kurās mēs paši vai kāds pret mums izrāda agresiju. Sižetam un personāžiem nav izšķirošas nozīmes. Sapnis var būt neloģisks un murgains, taču tajā pārdzīvotās emocijas ir īstas.

Ikdienā mēs neļaujam vaļu visam, ko jūtam un bieži vien melojam ne vien citiem, bet arī paši sev, taču sapnī cenzūra pazūd. Nevajadzētu sajaukt emocijas izpausmi sapnī ar pašu emociju. Tas, ka mēs sapnī kādam uzbrūkam ar cirvi, nenozīmē, ka esam psihiski nelīdzsvaroti, aiz šīs asiņainās ainas var slēpties pilnīgi dabiska un veselīga agresija. Viens no iemesliem, kāpēc mēs biežāk atceramies, un, iespējams, arī sapņojam sliktus vai satraucošus sapņus ir tas, ka mums ir grūtāk tikt galā ar tādām emocijām kā bailes, dusmas, kauns, savukārt patīkamām emocijām mēs ikdienā vairāk ļaujam vaļu.

Pateicoties tam, ka sapnī spējam izlādēt emocijas, sapņi palīdz vieglāk tikt galā ar traumatiskām situācijām vai vienkārši spēcīgām emocijām. Ne velti ir teiciens “rīts gudrāks par vakaru”. Bieži vien, dodoties gulēt, mūsu emocijas ir ļoti intensīvas, bet, pieceļoties no rīta, mēs uztveram visu jau daudz mierīgāk.

  •  Sapņi palīdz pabeigt domāšanas procesus

To, ka sapnis miega laikā veic patiešām iespaidīgu darbu, apliecina vairāki labi zināmi gadījumi, kur ilga darba un pētījumu rezultāts ticis sasniegts tieši sapnī. Piemēram, franču ķīmiķis Kekulē ilgi bija nodarbināts ar to, kā ir veidota benzola molekula. Kādu nakti viņam sapnī parādījās gredzenā saritinājusies čūska, atmodies zinātnieks atskārta – benzola molekulai ir gredzenveida forma. Tāpat Eliass Hovs tieši sapnī saprata, kā jādarbojas šujmašīnai, un runā, ka arī Mendeļējevs savu elementu tabulu esot nosapņojis. Arī daudzi mākslinieki idejas smēlušies tieši no sapņiem. Piemēram, Salvadors Dalī atzinis, ka savās gleznās viņš ataino galvenokārt sapņu tēlus un vīzijas.

Šo fenomenu var skaidrot dažādi. Var ienest mazliet mistikas un pieņemt, ka informācija pie mums atnākusi no kosmosa, taču uz to var skatīties arī racionālāk, pieņemot, ka smadzenes miegā turpina strādāt un mūsu atrastos “puzles gabaliņus” saliek kopējā bildē.

  •  Sapņos mēs piepildām savas vēlmes

To, ka sapņi palīdz piepildīt vēlmes, pirmo reizi atklāja Zigmunds Freids, analizējot savus un savu pacientu sapņus. Viņš nonāca pie secinājuma, ka sapņa laikā apziņa daudz vājāk cenzē mūsu neapzināto pasauli, tāpēc mēs atļaujam sev izdzīvot tās vēlmes, kuras ikdienā parasti paliek neapmierinātas. Visbiežāk tās ir tieši seksuālās vēlmes.

Pēc Freida teorijas sapnim ir manifestējošais jeb redzamais un latentais jeb slēptais saturs. Tā kā vēlmes mums var likties sāpīgas vai nepieņemamas, zemapziņa nerunā tieši, bet simbolu valodā. Simbolisms palīdz mums pamosties bez šoka.

Piemērs: meitene sapņo, ka viņai dzenas pakaļ virsnieks sarkanā beretē, viņa skrien augšup pa kāpnēm, pēdējā mirklī ieskrien dzīvoklī un aizcērt durvis. Virsnieks paliek ārpusē. (Sapņa latentais saturs ir nenoticis dzimumakta atainojums, kurā parādās vēlme un bailes vienlaikus.)

Ļoti daudzas neirozes un psihiski traucējumi, pēc Freida domām, rodas tieši tāpēc, ka cilvēks grib, bet apzinās, ka nedrīkst, tāpēc nobloķē savas vēlmes. Izprotot sapņus un tajos slēptās vēlmes, mēs iemācāmies tās nevis vienkārši nobloķēt, bet sublimēt (aizstāt ar ko citu, piemēram, radošo enerģiju).

  •  Sapņi palīdz apziņai un zemapziņai sasniegt līdzsvara stāvokli

Freida skolnieks Karls Gustavs Jungs uzskatīja, ka sapņošanas galvenā funkcija ir ļaut bezapziņai un apziņai sasniegt līdzsvara stāvokli, lai problēmas, par kurām cilvēks aizliedzis sev domāt, nonāktu viņa apziņas priekšplānā un kļūtu saprotamas. Tomēr Jungs iebilda Freidam, uzskatot, ka viņš sapņu funkciju interpretējis pārāk šauri, sasaistot to galvenokārt ar seksuālajām vēlmēm. Pēc Junga domām, sapņi ir ne tikai apspiesto vēlmju realizācija, bet tie izpauž visu, ko mēs par sevi nezinām. Sapnis palīdz saprast, kuras mūsu psihes daļas ir ārpus balansa, un to izprotot mēs varam atjaunot savu veselumu.

Vēl kāda novitāte, ko sapņu interpretācijā ienesa Jungs, bija uzskats, ka sapņos atklājas ne vien mūsu individuālā, bet arī kolektīvā zemapziņa. Jungs secināja, ka cilvēku psihē eksistē kādas visiem kopīgas struktūras. Cilvēks nepiedzimst kā “tabula rasa”, mūsos jau atrodas dažādi arhetipi jeb cilvēces pieredzes nogulsnējumi, kuri bieži parādās arī sapņos. Piemēram, viedais vīrs parādās brīžos, kad mūs pārņēmušas šaubas un vajadzīgs padoms, mātes arhetips parādās situācijās, kad ilgojamies pēc atbalsta un drošības, ēnas arhetips parādās tad, ja esam no sevis kaut ko izstūmuši un nevēlamies atzīt kā savu daļu.

Dažādu tautību cilvēki, dažādos laikos pret daudzām cilvēces parādībām izturas līdzīgi un ietver tās līdzīgos simbolos.

Piemērs: Liesmojoša rata simbols atrodams gan primitīvo afrikāņu cilšu klinšu zīmējumos, gan austrumu kultūrā, gan arī maiju civilizācijā un kristiešu reliģijā. Uguns sapnī signalizē par psiholoģiskas transformācijas procesu – tāpat kā uguns sakarsē dzelzi, lai no tās varētu izveidot ko jaunu, arī cilvēks tiek pakļauts iekšējai pārveidei.

Sapņa integrējošo lomu ir uzsvēris arī geštaltterapijas pamatlicējs Fricis Perls. Pēc viņa domām, viss ko redzam sapnī, ir daļa no mums. Piemēram, ja sapnī mums kāds dzenas pakaļ, tad mēs esam gan tas, kurš bēg, gan tas, kurš vēlas mūs noķert. Identificējoties ar katru no sapņa tēliem, mēs izstumtās emocijas un domas atgriežam atpakaļ sevī.

Kāpēc sapņi mēdz atkārtoties?

Sapņiem, kuri atkārtojas, vērts pievērst īpašu uzmanību. Tie vēlas mums pavēstīt ko svarīgu. Bieži tas ir kāds neatrisināts iekšējs konflikts, problēma vai brīdinājums, ka esam uzkāpuši tam pašam grābeklim.

Piemēram, sapnis, ka esam pastrādājuši kādu noziegumu un tiekam vajāti, var norādīt uz vainas apziņu, proti, mūsu iekšējais kritiķis ir tas, kurš mūs vajā. Vai arī, ja mūs bieži piemeklē sapņi, kuros cenšamies nokārtot skolas eksāmenu, taču izvelkam biļeti, kuru neesam iemācījušies, iespējams liecina par bailēm un pašpārliecinātības trūkumu pirms kāda svarīga notikuma (prezentācijas, konferences utt.) Aktuālie pārdzīvojumi, sapnī atrod sev ierastu izpausmes veidu, tāpēc redzam to pašu vai ļoti līdzīgu sapni.

Tomēr vajadzētu uzmanīties no sapņu interpretēšanas, izmantojot universālus simbolus un sapņu grāmatas, jo tā pa īstam savus sapņus varam izprast tikai mēs katrs pats. Daudz svarīgāk ir nevis atšifrēt simbolu nozīmi, bet atklāt emocijas, kuras pauž katrs no sapņa tēliem, jo tās visas pieder mums.

 Kā praktiski strādāt ar sapni?

Tehnikas, kā strādāt ar sapni, ir dažādas, taču kopīgais tajās ir tas, ka sapnis tiek uztverts nevis kā kaut kas no mums ārējs, bet kā daļa no mums. Tas ir kā spogulis, kurā ieraugām paši sevi – savas emocijas, izstumtās daļas un nerealizētās vēlmes.

  •  Brīvo asociāciju metode.

Šo metodi izstrādāja Zigmunds Freids. Ir jāizvēlas kāds sapņa tēls un jāsāk saukt ar to saistītās asociācijas līdz brīdim, kamēr nonākam pie tādas asociācijas, kurai mūsu acīs ir īpaša nozīme. Svarīgi ir neanalizēt, bet ļauties asociāciju plūsmai. Freids uzskatīja, ka agri vai vēlu cilvēks nonāk savās asociācijās pie vecākiem un bērnības pārdzīvojumiem, kur bieži arī slēpjas visu problēmu sakne.

  •  Darbs ar sapni kā projekciju

Šī metode ir izplatīta dažādu psihoterapijas virzienu vidū. Svarīgi ir identificēties ar katru no sapņa tēliem un izstāstīt sapni no šī tēla perspektīvas, izdzīvojot visas emocijas, kuras jūt šis personāžs. Var mēģināt risināt dialogu starp spilgtākajiem sapņa tēliem. Pat ja sapnī viņi nav sarunājušies, var iedomāties, ko viņi viens otram būtu varējuši pateikt vai pajautāt. Ja pieņemam, ka katrs sapņa tēls ir daļa no mums, tad šāda metode palīdz dažādās šķautnes integrēt vienotā veselumā.

  •  Sapnis kā eksistenciāls vēstījums

Pamēģini atrast centrālo sapņa emociju vai frāzi. Ko sapnis tev cenšas pavēstīt? Kāpēc, tavuprāt, šis sapnis tev neliek mieru? Kā sapnī izjustās emocijas varētu būt saistītas ar notikumiem tavā dzīvē? Šajā metodē sapnis drīzāk ir kā pavediens, lai aizvestu mūs pie tiem jautājumiem un izvēlēm, kuri šobrīd mūsu dzīvē ir būtiskas.

  •  Darbs ar satraucošiem sapņiem vai murgiem

Ja cilvēks bieži redz sliktus sapņus, var piedāvāt viņam izdomāt citu sapņa noslēgumu. Kā būtu, ja tu pārstātu bēgt no sava vajātāja, bet apstātos un sastaptos ar viņu aci pret aci? Kā varētu turpināties sapnis? Kam būtu jānotiek, lai tas beigtos labvēlīgi? Var izdomāt kādu jaunu sapņa tēlu un atrast tam lomu sapnī, piemēram, brīdī, kad vajātāji grasās mani nosist, parādās mans neredzamais draugs, kurš iedod man burvju zobenu, un es kļūstu neuzveicams. Šīs metodes mērķis ir meklēt resursus, lai izkļūtu no ierastā bezspēcības scenārija.

Interesanti fakti:

Tuksneša gliemezis var nogulēt trīs gadus. Koalas lācīši guļ 22 stundas diennaktī, sikspārņi – 20 stundas, kaķis – aptuveni 13 stundas. Cūka un šimpanze guļ aptuveni tikpat daudz cik mēs. Cūka 7, šimpanze – 9 stundas. Žirafes kopumā guļ nepilnas 2 stundas diennaktī, bet dara to vairākos piegājienos, ikreiz pa 5 – 10 min. Skudra vienā reizē guļ 1 minūti, toties dara to 253 reizes diennaktī. Zirgi un ziloņi guļ stāvus. Vaļi un delfīni ir īpaši ar to, ka kamēr viena smadzeņu puslode guļ, otra ir aktīva.

Cilvēks var izdzīvot bez ēdiena aptuveni 4 nedēļas, bet bez miega ne vairāk kā 10 – 11 dienas.

 Sapnī cilvēki redz tikai to cilvēku sejas, kurus redzējuši dzīvē. Viņi var viņus nepazīt un neatcerēties, taču kādreiz vismaz epizodiski ir redzējuši.

 

 

 

 

249 Comments

  1. Pingback: psixolog

  2. Pingback: psyhelp_on_line

  3. Pingback: coronavirus

  4. Pingback: PSYCHOSOCIAL

  5. Pingback: rasstanovka hellinger

  6. Pingback: Cherekasi film 2020

  7. Pingback: film doktor_liza

  8. Pingback: djoker film

  9. Pingback: viagra

  10. Pingback: generic viagra

  11. Pingback: viagra online

  12. Pingback: buy viagra online

  13. Pingback: gidonline-filmix.ru

  14. Pingback: koronavirus-v-ukraine-doktor-komarovskiy

  15. Pingback: viagra generic

  16. Pingback: over the counter viagra

  17. Pingback: Canadian Online Pharmacies

  18. Pingback: Canadian Pharcharmy Online

  19. Pingback: t.me/psyhell

  20. Pingback: Ïñèõîëîã îíëàéí

  21. Pingback: bitly.com

  22. Pingback: viagra 100mg

  23. Pingback: viagra price

  24. Pingback: viagra coupon

  25. Pingback: cheap viagra

  26. Pingback: cialis

  27. Pingback: cialis coupon

  28. Pingback: canadian pharmacy cialis

  29. Pingback: cialis 5mg

  30. Pingback: rlowcostmd.com

  31. Pingback: bitly

  32. Pingback: Zemlyane 2005 smotret onlajn

  33. Pingback: pharmacy

  34. Pingback: generic cialis

  35. Pingback: smotret onlajn besplatno v kachestve hd 1080

  36. Pingback: gusmeasu.com

  37. Pingback: movies-unhinged-film

  38. Pingback: malenkie-zhenshhiny-2020

  39. Pingback: dom 2

  40. Pingback: zoom-psykholog

  41. Pingback: zoom-viber-skype

  42. Pingback: Vratar Galaktiki Film, 2020

  43. Pingback: Vratar

  44. Pingback: Cherkassy 2020

  45. Pingback: chernobyl-hbo-2019-1-sezon

  46. Pingback: moskva-psiholog

  47. Pingback: batmanapollo.ru

  48. Pingback: 323

  49. Pingback: 525

  50. Pingback: dom2-ru

  51. Pingback: Tenet Online

  52. Pingback: psy psy psy psy

  53. Pingback: krsmi.ru

  54. Pingback: like-v.ru

  55. Pingback: CFOSPUK

  56. Pingback: akmeologiya

  57. Pingback: batmanapollo

  58. Pingback: tsoy

  59. Pingback: 44548

  60. Pingback: hod-korolevy-2020

  61. Pingback: HD

  62. Pingback: 158444

  63. Pingback: groznyy-serial-2020

  64. Pingback: 38QvPmk

  65. Pingback: bitly.com/wonderwoman1984hd

  66. Pingback: Human design

  67. Pingback: 1444

  68. Pingback: cleantalkorg2.ru

  69. Pingback: join vk

  70. Pingback: svaty—7—sezon

  71. Pingback: svaty 7 sezon

  72. Pingback: tik tok

  73. Pingback: clubhouse invite

  74. Pingback: img

  75. Pingback: liga spravedlivosti 2021

  76. Pingback: 666

  77. Pingback: The Revenant

  78. Pingback: 00-tv.com

  79. Pingback: D4

  80. Pingback: link

  81. Pingback: 4569987

  82. Pingback: news news news

  83. Pingback: psy

  84. Pingback: psy2022

  85. Pingback: projectio-freid

  86. Pingback: kinoteatrzarya.ru

  87. Pingback: topvideos

  88. Pingback: video

  89. Pingback: afisha-kinoteatrov.ru

  90. Pingback: Ukrainskie-serialy

  91. Pingback: site

  92. Pingback: top

  93. Pingback: soderzhanki-3-sezon-2021.online

  94. Pingback: chelovek-iz-90-h

  95. Pingback: podolsk-region.ru

  96. Pingback: bender na4alo 2021

  97. Pingback: blogery_i_dorogi

  98. Pingback: blogery_i_dorogi 2 blogery_i_dorogi

  99. Pingback: chernaya vodova

  100. Pingback: 66181

  101. Pingback: Porno

  102. Pingback: vechernyy urgant

  103. Pingback: ukraine

  104. Pingback: A3ixW7AS

  105. Pingback: gidonline-ok-google

  106. Pingback: KremlinTeam

  107. Pingback: medunitsa.ru

  108. Pingback: kremlin-team.ru

  109. Pingback: psychophysics.ru

  110. Pingback: Suicide Squad 2

  111. Pingback: psiholog

  112. Pingback: hizhnyak-07-08-2021

  113. Pingback: Duna 2021

  114. Pingback: aabbx.store

  115. Pingback: ne-smotrite-naverx

  116. Pingback: arrogant

  117. Pingback: Dead-Inside

  118. Pingback: 3rpUI4X

  119. Pingback: uliocx

  120. Pingback: 34tfA26

  121. Pingback: 3J6w3bD

  122. Pingback: 3GrvxDp

  123. Pingback: 3rrZhf7

  124. Pingback: 3L1poB8

  125. Pingback: my-vse-mertvy-2022

  126. Pingback: Russia launches Ukraine

  127. Pingback: z.globus-kino.ru

  128. Pingback: yutub

  129. Pingback: smotretonlaynfilmyiserialy.ru

  130. Pingback: filmfilmfilmes

  131. Pingback: gRh9UPV

  132. Pingback: 9-05-2022

  133. Pingback: Xvideos

  134. Pingback: XVIDEOSCOM Videos

  135. Pingback: ivanesva

  136. Pingback: Netflix

  137. Pingback: Zvezdy-v-Afrike-2-sezon-14-seriya

  138. Pingback: Krylya-nad-Berlinom

  139. Pingback: FILM

  140. Pingback: designchita.ru

  141. Pingback: YA-krasneyu

  142. Pingback: design-human.ru

  143. Pingback: designmsu.ru

  144. Pingback: vkl-design.ru

  145. Pingback: irida-design.ru

  146. Pingback: Intimsiti-v-obhod-blokirovok

  147. Pingback: moskva psiholog online

  148. Pingback: psy online

  149. Pingback: uels ukrain

  150. Pingback: DPTPtNqS

  151. Pingback: qQ8KZZE6

  152. Pingback: D6tuzANh

  153. Pingback: SHKALA TONOV

  154. Pingback: Øêàëà òîíîâ

  155. Pingback: russianmanagement.com

  156. Pingback: 3Hk12Bl

  157. Pingback: 3NOZC44

  158. Pingback: 01211

  159. Pingback: tor-lyubov-i-grom

  160. Pingback: film-tor-2022

  161. Pingback: hd-tor-2022

  162. Pingback: hdorg2.ru

  163. Pingback: Psikholog

  164. Pingback: netstate.ru

  165. Pingback: bucha killings

  166. Pingback: War in Ukraine

  167. Pingback: Ukraine news – live

  168. Pingback: The Latest Ukraine News

  169. Pingback: stats

  170. Pingback: mir dikogo zapada 4 sezon 4 seriya

  171. Pingback: web

  172. Pingback: film.8filmov.ru

  173. Pingback: Anonymous

  174. Pingback: smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

  175. Pingback: filmgoda.ru

  176. Pingback: rodnoe-kino-ru

  177. Pingback: stat.netstate.ru

  178. Pingback: sY5am

  179. Pingback: Dom drakona

  180. Pingback: JGXldbkj

  181. Pingback: aOuSjapt

  182. Pingback: ìûøëåíèå

  183. Pingback: psikholog moskva

  184. Pingback: Usik Dzhoshua 2 2022

  185. Pingback: Dim Drakona 2022

  186. Pingback: TwnE4zl6

  187. Pingback: psy 3CtwvjS

  188. Pingback: lalochesia

  189. Pingback: film onlinee

  190. Pingback: programma peredach na segodnya

  191. Pingback: 3qAIwwN

  192. Pingback: video-2

  193. Pingback: sezons.store

  194. Pingback: socionika-eniostyle.ru

  195. Pingback: 000-1

  196. Pingback: 3SoTS32

  197. Pingback: 3DGofO7

  198. Pingback: wwwi.odnoklassniki-film.ru

  199. Pingback: rftrip.ru

  200. Pingback: dolpsy.ru

  201. Pingback: kin0shki.ru

  202. Pingback: 3o9cpydyue4s8.ru

  203. Pingback: mb588.ru

  204. Pingback: history-of-ukraine.ru news ukraine

  205. Pingback: newsukraine.ru

  206. Pingback: edu-design.ru

  207. Pingback: tftl.ru

  208. Pingback: brutv

  209. Pingback: site 2023

  210. Pingback: sitestats01

  211. Pingback: 1c789.ru

  212. Pingback: cttdu.ru

  213. Pingback: bit.ly/3OEzOZR

  214. Pingback: bit.ly/3gGFqGq

  215. Pingback: bit.ly/3ARFdXA

  216. Pingback: bit.ly/3ig2UT5

  217. Pingback: bit.ly/3GQNK0J

  218. Pingback: bep5w0Df

  219. Pingback: www

  220. Pingback: icf

  221. Pingback: 24hours-news

  222. Pingback: rusnewsweek

  223. Pingback: uluro-ado

  224. Pingback: irannews.ru

  225. Pingback: klondayk2022

  226. Pingback: tqmFEB3B

  227. Pingback: 2022-film

  228. Pingback: mangalib

  229. Pingback: x

  230. Pingback: 9xflix

  231. Pingback: xnxx

  232. Pingback: 123movies

  233. Pingback: kinokrad

  234. Pingback: batmanapollo.ru - psychologist online

  235. Pingback: batmanapollo.ru - psychologist

  236. Pingback: batmanapollo psychologist

  237. Pingback: elizavetaboyarskaya.ru

  238. Pingback: vsovezdeisrazu

  239. Pingback: 2023

  240. Pingback: ipsychologos

  241. Pingback: yug-grib.ru

  242. Pingback: studio-tatuage.ru

  243. Pingback: bit.ly/pamfir-pamfir-2023-ua-pamfir

  244. Pingback: poip-nsk.ru - Movie Watch

  245. Pingback: film.poip-nsk.ru - film online

  246. Pingback: video.vipspark.ru

  247. Pingback: vitaliy-abdulov.ru

  248. Pingback: vipspark.vipspark.ru

  249. Pingback: ghaziabad escorts

Comments are closed.